Home > Reviews > Wallace & Gromit Ep. 4: The Bogey ManWallace & Gromit Ep. 4: The Bogey Man

Intro
Dit is het laatste deel in de Wallace & Gromit adventure serie van Telltale Games. Persoonlijk vind ik dit erg jammer want na de eerste aflevering ben ik een fan van dit duo geworden en ondertussen heb ik dan ook alle films van ze gezien. Met de tv serie Wallace and Gromit's World of Inventions in het verschiet hoeven we gelukkig niet lang meer te wachten eer we dit tweetal opnieuw terug zien.

Verhaal
Om de fout van Wallace uit het laatste deel te herstellen, zorgt Gromit ervoor dat Wallace wordt toegelaten tot een country club. Daar beginnen de problemen pas echt wanneer een geschil er voor zorgt dat West Wallaby voorgoed zou kunnen veranderen.

Qua verhaal vind ik de minste van de vier afleveringen. Het voelde allemaal wat onsamenhangend aan en pas tegen had einde kwam ik er een beetje in, maar toen was het al voorbij.

Wat de humor betreft kon ik ook in deze aflevering wat minder lachen. Het was allemaal gewoon minder leuk dan in de vorige drie delen. Dit betekend overigens niet dat er niets te genieten valt. Gromit is nog steeds geweldig en er zijn veel verwijzingen naar de films. Als niet fan zal je genoeg leuks beleven maar als je de films wel gezien heb vallen er leuke dingen op. Zo keert de broek uit The Wrong Trouser terug en schrikken zowel Wallace als Gromit bij een pak brood. Waarom ze schrikken weet je alleen wanneer je A Matter of Loaf and Death heb gezien.

De dialogen zijn goed maar de herhaling slaat te snel toe en haalt de vaart een beetje uit het spel en een aantal puzzels. Vooral op het einde wordt dit pijnlijk duidelijk.

Gameplay
Qua besturing is er weinig veranderd. De problemen op het gebied van lopen en de wisselende camera's zijn opnieuw aanwezig. Een bijkomend probleem is dat de camera beweegt wanneer je loopt of rondkijkt. Vooral in de club zorgde dit ervoor dat ik bij een bepaald voorwerp er constant naast klikte. Wallace en Gromit veranderen constant van plek wanneer ze een item bekijken of gebruiken. Dit ziet er raar uit. Wanneer je wisselt van karakter worden de voorwerpen mysterieus teruggeplaatst, hetgeen er ook vreemd uitziet.

Een verbetering is de toevoeging van een straatbordje wanneer je naar een andere locatie gaat. Ondanks dat deze adventure maar weinig locaties kent is dit toch een aangename en duidelijke toevoeging.

Puzzels
De puzzels zijn goed en er zitten een paar erg leuke en creatieve tussen. Het zijn vooral weer orientatie- en inventory puzzels maar er zitten ook een paar puzzels tussen waar je even goed over na moet denken. Dus ook de uitdaging is dit keer aanwezig.

Helaas zitten er ook een aantal puzzels tussen die wat minder leuk zijn om te spelen. Zo wordt bijvoorbeeld de eerste golf puzzel veel te langdradig en verliest het veel vaart.

Graphics
Op het gebied van graphics valt er weer weinig op het spel aan te merken. Het ziet er allemaal erg goed uit en het typisch klei gevoel van de Wallace and Gromit serie ziet er weer mooi uit, maar het had van mij allemaal wat nepper gemogen om nog meer het gevoel van de films te benaderen, vooral wat de achtergronden betreft. Verder gooien de camera's roet in het eten, maar daar heb ik het tijdens het gameplay gedeelte van de review al over gehad.

Muziek
De muziek is weer erg goed. Het past uitstekend bij het spel, de serie en de karakters. Weinig veranderingen dus in vergelijking met de eerdere delen.

Helaas geldt dit ook voor de stemmen. Ze klinken prima en zijn goed ingesproken, maar de slis uit de eerdere delen is weer hoorbaar bij de buurvrouw en vooral bij haar tante. Op het einde hoor je alle karakters schreeuwen en dat wordt snel irritant.


Conclusie:
Verhaal: De minste van de vier. Wel nog steeds leuk voor fans en non-fans.
Gameplay: Vrijwel identiek aan de eerdere delen. Inclusief alle problemen.
Puzzels: Ondanks wat minder leuke puzzels zitten er ook een aantal goede en creatieve tussen. Een 7,5.
Graphics: Het ziet er nog steeds erg goed uit.
Muziek: Vergelijkbaar met de eerdere delen op gebied van muziek en stemmen.
Eindconclusie: Qua verhaal vond ik dit de minste van de vier, maar er valt wel genoeg te genieten en er zitten een hoop leuke puzzels tussen. Een kleine 7,5.
blog comments powered by Disqus

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results