Home > Reviews > Toonstruck



Toonstruck

Intro
Soms weet een adventure ondanks (of misschien wel dankzij) een tegenvallende verkoop een status van klassieker te verkrijgen. Dit was ook het geval bij Toonstruck, een 2D adventure dat in 1996 uitkwam. 3D was in opkomst en Toonstruck zette daar tegenover een acteur die met motion capture was vastgelegd. Op die manier was het een echt persoon die in een (handgetekende) geanimeerde achtergrond kon bewegen. Deze productie had een, zeker voor die tijd, behoorlijk groot budget dat in de miljoenen liep en veel van dit geld ging zitten in een overvloed aan animaties (waarvan er velen uiteindelijk niet zijn gebruikt), het inhuren van bekende stem acteurs en natuurlijk de motion capture techniek.

Verhaal
Het verhaal van Toonstruck volgt striptekenaar Drew Blanc die hernieuwde inspiratie probeert te vinden voor zijn "Fluffy Fluffy Bun Bun Show". Hij moet van zijn baas namelijk meer schattige beestjes verzinnen om het succes van de show te kunnen voortzetten. Drew heeft echter meer op met een ander stripfiguur dat hij heeft bedacht, de paarse Flux Wildly. Tijdens het bedenken van het nieuwe stripfiguur valt hij in slaap, maar dan wordt hij wakker gemaakt door de tv, die een aflevering van de "Fluffy Fluffy Bun Bun Show” uitzendt.

Opeens wordt hij de tv ingezogen en komt hij in een cartoonwereld terecht. Hier komt hij Flux tegen en samen gaat ze op een missie. Een slechterik, Count Nefarious, heeft een "Malevofier" uitgevonden waarmee hij alles in Cutopia omtovert in kwaadaardige personages en grauwe werelden. De taak van Drew en Flux is om onderdelen voor een "Cutifier" te vinden om de wezentjes en werelden weer terug te veranderen in de schattige cartoons die ze waren.

Het verhaal zit goed in elkaar, de dialogen zijn soms wat lang maar meestal erg grappig. Zeker de combinatie van de grappige en afwisselende karakters zoals een verstrooide professor, een allergische gevangeniswachter en een psycho clown kunnen de meest komische situaties ontstaat. Tijdens het verhaal doet de “Malevofier” zijn werk en zo zie je bijvoorbeeld een ‘normale’ koe in een SM koe veranderen wat weer een komische draai aan het verhaal geeft.

Een nadeel is dat het spel een open einde heeft. Het (tot nu toe niet verschenen) vervolg is dan ook noodzakelijk om het verhaal van deze adventure geheel af te ronden.

Gameplay
Het spel is volledig met de muis te bedienen en dit werkt vlekkeloos. Met de linkerknop loop je rond en praat je met iemand, met de rechterknop kun je een object bekijken en zal Drew zijn mening hierover geven. Soms zul je Flux in moeten zetten om moeilijke plekken te kunnen bereiken.

De bediening werkt erg soepel. Indien je het lopen door de redelijk grote wereld beu bent, kun je gebruik maken van de spatiebalk. Je verlaat dan meteen het scherm of het betreffende deel van de conversatie wordt afgekapt. Later in het spel kun je gebruik maken van zwarte gaten om naar een ander deel van de wereld te gaan, waardoor je een heel hoop geklik wordt bespaard.

De leuke karakters voegen ook een prettige impressie aan het spel toe. De karakters zijn zo gevarieerd dat het constant een uitdaging is om een gesprek met ze aan te gaan. Verder is er één minigame in een arcadekast die er beter niet in had kunnen zitten. Hier moet je de tegenpartij afschieten en jezelf verdedigen. Dit spel past niet bij de andere puzzels in het spel.

Puzzels
De puzzels in Toonstruck zijn erg gevarieerd. Enkele zijn erg logisch en andere compleet gestoord. Zo moet je bijv. een WC ontstoppen om er een prijs mee te kunnen winnen. Het is in de meeste gevallen al snel duidelijk wat er moet gebeuren, maar het uitdagende is wel dat de uiteindelijke oplossing creatief is bedacht en dat geeft een leuke zwaai aan het spel.

Om de “Cutifier” te maken moet je de contradicties van de onderdelen verzamelen die voor de “Malevofier” zijn gebruikt. Dit is best lastig, want soms zijn dit de meest bijzondere tegenstellingen. Hierdoor is het is wel een uitdaging om de creatieve puzzels op te lossen.

Graphics
Ondanks dat het spel uit 1996 komt zijn de graphics erg goed. Het heeft fantastische achtergronden en goede animaties.

Drew, een echt mens in de getekende wereld, beweegt zich soepel en behoord echt tot het spel, het ziet er zeker niet naar uit dat hij er later tussen gezet is. De tussenfilmpjes zitten goed in elkaar en maken er een compleet verhaal van.

Muziek
De achtergrondmuziekjes en stemmen passen perfect bij het spel. Door gebruik te maken van vele bekende auteurs, hoopten de ontwikkelaars op een grote hit (wat helaas niet gebeurd is). Zo hebben we Flux, wiens stem is ingesproken door Dan Castellaneta (bekend als de stem van Homer Simpson), April Winchell (de stem van Cruella de Vil in 101 Dalmatiers en aanwezig in vele andere Disney films) die verschillende stemmen ingesproken heeft en Christopher Allen Lloyd die Drew speelt en ook zijn stem inspreekt. Verder zijn er nog een groot aantal bekende stem acteurs ingeschakeld om het spel tot een succes te volbrengen.

De achtergrondmuziekjes passen perfect bij de omgevingen. Bijna bij elk scherm hoort een ander achtergrondmuziekje die het plaatje afmaakt.


Conclusie:
Verhaal: Het verhaal is aardig, maar bevat helaas een open einde. De personages zijn goed neergezet en hebben allemaal een unieke en relevante rol. De humor blijft gedurende het gehele spel een grote rol spelen en samen met de unieke karakters blijft dit verhaal erg interessant tot het eind.
Gameplay: Op die ene arcade(schiet)game na is deze derde persoons point and click klassieker een leuk spel met een prima besturing.
Puzzels: De puzzels zijn niet al te moeilijk en de manier om ze op te lossen is vaak gestoord. Kortom, ik heb genoten. De samenwerking met Flux is leuk bedacht.
Graphics: Prachtige graphics en mooie overgangsfilmpjes.
Muziek: Prima achtergrondmuziek en uitstekend ingesproken stemmen.
Eindconclusie: Toonstruck is een erg vermakelijk spel met een goed gevoel van humor. De goede graphics, de verschillende personages en de leuke tussenfilmpjes maken dit spel (voor mij) tot één van mijn favorieten. Ik geef het spel een 8,8 (afgerond een 9).
blog comments powered by Disqus

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results