Home > Reviews > Phoenix Wright: Ace Attorney - Trials and TribulationsPhoenix Wright: Ace Attorney - Trials and Tribulations

Intro
Edelachtbare, ik denk dat ik dit keer weinig woorden over Phoenix Wright vuil hoef te maken. Het is onder tussen wel duidelijk wie dit is en wat voor spel het is. Dus kunnen we dan nu naar huis?

OBJECTION... Edelachtbare, wij zijn het niet met de reviewer eens. Iedere adventure, of het nu het dertigste vervolg is of het derde, iedere adventure verdient een eigen review. Alles is belangrijk. Zelfs de kleinste dingetjes die veranderd zijn, kunnen de uitkomst van deze review bepalen.

Hmm. Objection toegestaan. Reviewer, de aanklager heeft een belangrijk punt. We gaan nog niet naar huis, uw complete review graag. Nu.

Verhaal
Phoenix Wright keert terug in dit derde deel, maar dit keer gaat het niet alleen om hem. Je keert namelijk ook terug naar het verleden. Hoe hebben Mia Fey en Phoenix Wright elkaar ontmoet? Waarom heeft de nieuwe, mysterieuze aanklager Godot zo'n hekel aan Phoenix Wright en waar kent hij hem van? Deze en andere vragen worden beantwoord in de vijf spannende zaken die het derde deel telt.

Het verhaal is geweldig en zeker het beste tot nu toe. Dit komt vooral omdat de zaken erg diep gaan en het verleden en heden goed samen komen. Zelfs dingen uit de vorige delen komen terug in dit deel en dit maakt het verhaal erg goed.

Het is erg tof dat je dit keer niet alleen als Phoenix Wright maar ook in het verleden als Mia Fey, je mentor, speelt. Verder speel je ook nog als een oude bekende uit de vorige spellen. Dit brengt me gelijk naar het volgende punt. Namelijk hoe goed en diep de personages uitgewerkt zijn. Door de manier van spreken en denken van deze drie personages voel je precies aan welk personage je speelt. Dit is gewoon ontzettend goed gedaan. Ook wordt er bij een aantal zaken een andere rechter aangewezen die net zo leuk is als de normale rechter. Hierdoor worden de personages ook goed afgewisseld en dit werkt gewoon erg goed. Naast een hoop oude bekenden uit de eerdere delen, zijn er ook wat nieuwe personages. De meeste komen slechts in één zaak voor en daardoor worden ze wellicht niet al te diep uitgewerkt. Maar ook deze personages zijn erg goed. Het spel kent net als de vorige delen ook weer voldoende humor, maar gezien de rode draad door de zaken, is dit spel wel wat serieuzer in vergelijking met zijn voorgangers. Maar er valt wel weer voldoende te lachen om de geweldige dialogen, knotsgekke personages en vooral hun reacties, gedachten en uitspraken.

Drie kleine punten van kritiek. Het is weer behoorlijk lineair. Eerst moet je met iedereen gepraat hebben en al het bewijs verzameld hebben, eer je naar de rechtszaak kan gaan. Ook daar verloopt alles lineair. Soms moet je kiezen tussen enkele opties, maar uiteindelijk maakt het weinig verschil, behalve op de echt belangrijke momenten. Tweede puntje van kritiek is eigenlijk ook op de vorige delen van toepassingen. Als een personage tijdens een gesprek niets over een object of karakter weet te vertellen, zegt die elke keer hetzelfde, hier hadden denk ik genoeg mogelijkheden gelegen om nog wat grappige opmerkingen te maken. Het laatste minpunt is toch wel enkele onlogische momenten in de rechtszaak. Het is dan niet duidelijk welk object je moet laten zien en hiermee verliest men soms de logica uit het oog. Maar met de nadruk op soms, want het grootste gedeelte zit prima in elkaar.

Gameplay
De gameplay is identiek aan de eerste vier zaken van het eerste deel en het complete tweede deel. Het touchscreen werkt gewoon weer erg prettig, maar het is nog steeds jammer dat er geen DS specifieke zaken zijn. Met wat meer tijd en moeite hadden ze genoeg leuke dingen kunnen doen. De vijfde zaak van het eerste spel was geweldig, maar dit is niet doorgevoert naar de andere twee spellen. Het enige wat je kan doen is het zoeken met de metaaldetector. Maar waarom wordt dit niet vaker op deze manier gedaan? Het is gewoon zonde. Voor een uitgebreide beschrijving van de gameplay verwijs ik jullie door naar de vorige twee reviews.

Puzzels
Ook op puzzelgebied is er niets nieuws onder de zon. Ondervraag personages, onderzoek locaties en vind bewijsmateriaal die je in de rechtszaak kan gebruiken. De Psychlock keert ook weer terug, wat een leuke toevoeging is. Maar opnieuw geen extra toevoegingen die gebruik maken van de mogelijkheden van de DS. In de vijfde zaak van het eerste deel was dit erg goed, maar helaas keert het ook in het derde deel niet meer terug.

Overigens blijft het wel ontzettend kicken om in de rechtszaal in de getuigeverklaring een leugen te ontdekken en deze met een stuk bewijs keihard onder uit te halen. Vooral de reactie van het personage is top. Dit blijft gewoon erg leuk om te doen.

Graphics
De graphics zijn ook grotendeels hetzelfde gebleven. Wat de personages betreft heb ik daar geen problemen mee want die zagen er al geweldig uit. Maar met de achtergronden wordt het wel heel erg duidelijk dat de makers iets te lui zijn geweest en gewoon aan het recyclen zijn geslagen. Worden die agenten voor de rechtszaal en in de ondervragingsruimte niet moe? Men had geen compleet nieuwe ruimtes hoeven te maken, maar iets simpels als een andere plant of een andere locatie van een agent. Dat soort kleine dingetjes. Gelukkig zijn de nieuwe locaties een heel stuk beter. Ze zien er prachtig uit en regelmatig veranderen er dingen. Zo bezoek je een locatie op een moment in het spel overdags. Vervolgens gebeurd er iets en bezoek je de locatie 's nachts terwijl alles donker is. Erg leuk gedaan en van mij mogen ze hiermee doorgaan.

De personages zien er ook weer geweldig uit. Persoonlijk had ik wel meer uitdrukkingen willen zien voor emoties. Zeker na twee delen, was het leuk geweest als de uitdrukkingen van de vaste cast iets aangepast was of er een aantal dingen toegevoegd waren. Wat ik wel erg goed vond, was dat men een extra rechter toegevoegd hebben en sommige personages opnieuw aankleden. Voor het grootste gedeelte van het spel lopen ze nog steeds in hetzelfde pakje, maar sommigen wisselen ook van kleding. Sommige personages keren terug in het verleden in zaken van Mia Fey en dus zijn ze jonger met andere kleren. Dit is gewoon leuk om te zien en werkt verfrissend. Voor de rest zijn de graphics gewoon gelijk gebleven en dat is op zich prima want het was altijd al goed, maar kleine dingetjes kunnen toch al een groot verschil maken.

Muziek
De muziek is grotendeels gelijk gebleven aan het tweede deel en dat is jammer. De rechtszaak is hierdoor net als in het tweede deel een stuk minder spectaculair in het begin. Naarmate je in de rechtszaal verder en verder komt, gaat het tempo gelukkig wel omhoog, maar de hele beleving bereikt nergens het geweldige niveau van het eerste deel. Naast de oude liedjes zijn er ook een aantal nieuwe toegevoegd en de meeste klinken echt geweldig. Jammer dat er één liedje is die me echt op mijn zenuwen werkte vanaf de eerste keer dat ik het hoorde. En helaas keert dit personage in meerdere zaken terug en bleef ik me aan zijn deuntje irriteren.

De stemmen van de oude cast is weer gelijk gebleven, maar ook de nieuwe stemmen van bijvoorbeeld Mia Fey en de nieuwe aanklager Godot zijn weer erg goed. De overige teksten worden weer niet uitgesproken maar zijn gewone piepjes. Overigens wil ik wel meer stemmen horen in de rechtszaal. Regelmatig zie je de woorden HOLD IT verschijnen van de getuige of een ander personage, maar dan hoor je niets. Geef dit soort personages ook gewoon hun gesproken woord. Of de rechter die ORDER roept. Zou echt leuk zijn geweest om ook hierin meer afwisseling te horen.


Conclusie:
Verhaal: Een geweldig verhaal, geweldige personages en geweldige dialogen. Het beste van de drie Phoenix Wright games. De kleine minpuntjes zorgen voor een 9,5.
Gameplay: Identiek aan het tweede deel, zonde dat ze niet meer met de DS doen zoals in de laatste zaak van de eerste game. Hetzelfde cijfer als voor deel 2, een 7,5.
Puzzels: Ook hier hetzelfde cijfer als het tweede deel, geen DS specifieke dingen meer. Een 7.
Graphics: Ondanks wat recycling en wat kleine puntjes ziet het er nog steeds geweldig uit, de veranderingen in kleding, personages en achtergronden trekken het cijfer een half puntje omhoog naar een 8,5.
Muziek: Lastig, de muziek in de rechtszaal is gelijk aan het tweede deel wat de spelbeleving minder maakt. Echter zijn de nieuwe nummers erg lekker, op één nummer na waar ik me echt ontzettend aan irriteerde. Volgende keer ook meer stemmen in de rechtszaal. Een 7,5.
Eindconclusie: Moeilijk, het verhaal is absoluut geweldig en de graphics zijn ook verbeterd op bepaalde punten. Echter is het op het gebied muziek ietsje minder door één verkeerd nummer maar het ergste is nog dat er op het gebied van puzzels en gameplay niets veranderd is. Het zag er zo goed uit in de vijfde zaak van het eerste spel. Waarom is dit niet doorgetrokken. De volgende keer wil ik echt meer zien.

Maar het spel blijft wel nog steeds erg leuk en kicken in de rechtszaal. Ik neem gewoon het gemiddelde van alle vijf de punten. Een mooie 8. Op naar deel 4, maar nu wel met meer DS specifieke dingetjes graag.

blog comments powered by Disqus

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results