Home > Reviews > Monkey Island 1: The Secret of Monkey IslandMonkey Island 1: The Secret of Monkey Island

Excerpt uit: "The Memoirs of Guybrush Threepwood: The Monkey Island Years"

"I cursed my luck again as I slid down the monkey's throat. Have my dreams of guzzling grog and plundering galleons been reduced to this. "Three small trials and you're a pirate like us." Fair enough. If only I could stomach the foul brew these scurvy seadogs swilled, the rest would be easy. How could I have known I'd meet a powerful and beautiful woman with a jealous suitor too stupid to realize he'd been dead for years? And how can I crawl through this great stone monkey to find a man who walks three inches above the ground and sets fire to his beard every morning?"

Verhaal
Als de antiheld Guybrush Threepwood aankomt op Mêlée Island, merkt hij al snel dat er iets niet in de haak is (pun intended). Alle piraten in de wijde omtrek zijn te bang om nog de zee op te gaan vanwege een spookpiraat, LeChuck genaamd. Guybrush is niet bang uitgevallen, en vindt dit onzin. Hij wil graag een Machtige Piraat worden, maar voordat het zover is, moet hij drie proeven afleggen. Nadat hij de drie proeven van bekwaamheid heeft afgelegd en een meester is in zwaardvechten, schatzoeken en diefstal, hoort hij dat de knappe gouverneur van Mêlée Island (Elaine Marley) is gekidnapt door de kwaadaardige Le Chuck, die op haar verliefd is en met haar wil trouwen. Jong als zijn piratenloopbaan mag zijn, is het toch aan Guybrush om haar te redden. Hij moet een crew bijeenbrengen, een schip vinden en achter LeChuck gaan naar Monkey Island! Maar pas op, je zult vele, vele bizarre dingen op je weg tegen komen!

Gameplay
De Gameplay is simpel, doch uiterst doeltreffend. De game is gemaakt met de zogenaamde SCUMM-engine, waarbij alle acties uitgevoerd kunnen worden met de muis. Met behulp van werkwoorden zoals 'open', 'sluit' en 'gebruik' kunnen verschillende acties ondernomen worden. Het mooie is, dat het spel ook vanzelf suggesties geeft voor welke acties te ondernemen, als je bijvoorbeeld met je cursor over iets heengaat wat oppakbaar is, zal een klik van de rechtermuisknop volstaan om het item op te pakken.

Puzzles
De Puzzles zijn fantastisch, ze zijn zo absurd, maar aan de andere kant toch weer erg voor de hand liggend. The Secret of Monkey Island is een van die games met een eindeloze mogelijkheid aan te ondernemen acties, en geen vastgestelde volgorde van actie. Wat je wil doen, kan je doen, en lukt een puzzel niet, is het geen probleem verder rond te lopen en andere dingen te ontdekken. Door het absurde element komt het voor dat je letterlijk alle dingen die mogelijk zijn uitprobeert, combineert en herprobeert. De grote dosis humor die de puzzels met zich meebrengen is zeker een groot pluspunt!

Een van de extra leuke dingen van dit spel is het "Insult Sword Fighting". Hierbij probeer je een tegenstander, door hem te beledigen of zijn beledigingen van een sterker repliek te voorzien, te verslaan. De hilarische beledigingen en antwoorden maken dat je dit onderdeel nog veel vaker zou willen doen.

Graphics
Grafisch niet 1 van de mooiste games die er gemaakt is, maar er moet wel gelet worden op het jaar van productie. Voor dat jaar zijn de graphics gewoon bijzonder mooi. Zoals vaker met adventures, doen de graphics er trouwens nog niet eens zoveel toe, de overall feel is voor mij belangrijker dan ontzettend gelikte graphics. Ik vind de graphics er zeer degelijk uitzien, er worden dingen gedaan met gezichtsuitdrukkingen die gewoon erg grappig zijn, er valt dus niks negatiefs over te zeggen.

In de eerste uitgave waren de items die je mee je droeg onderin het scherm gewoon als woord geschreven. Deze eerste uitgave was een Floppy Disk uitgave met 16 kleuren. In een latere verbeterde uitgave (op CD-Rom) is dit vervangen door plaatjes van de voorwerpen, zoals dat ook in het tweede deel werd gedaan. Hieronder kun je dat zien. Verder is die verbeterde uitgave voorzien van betere graphics, namelijk 256 kleuren.

Geluid
Met een ontzettend grote variëteit aan achtergrond muziek, en een zeer pakkende theme song, heeft The Secret of Monkey Island alles in huis om nog weken door je hoofd te spoken. De muziek is zeer goed gekozen, en werkt erg sfeerscheppend bij verschillende passages. Door het bouwjaar van het spel zijn er nog geen voice overs, maar de goede achtergrond muziek brengt meer dan sommige games van nu tentoon spreiden.


Conclusie:
Verhaal: Een verhaallijn waar hedendaagse stand up comedy een puntje aan kan zuigen.
Gameplay: Leuk om te spelen, te herspelen en te herspelen… Handig point & click systeem die we gewend zijn van de LucasArts adventures.
Puzzels: Uitdagend, niet te lastig, en bovendien erg grappig!
Graphics: Grafisch niet bijzonder als je het vergelijkt met recentere spellen. In zijn tijd echter een meesterwerk, en ik waardeer het liever.
Muziek: Zeer goede achtergrond muziek, zelfs een audio CD bij de CD-ROM versie! Geen voice overs. Daarom maar een 6.
Eindconclusie: Een van die games die je moet gespeeld hebben als je jezelf adventure fan noemt! Ook de audio CD is een echte aanrader!
blog comments powered by Disqus

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results