Home > Reviews > CSI: Crime Scene InvestigationCSI: Crime Scene Investigation

Intro
CSI is één van de meest populaire tv-series van dit moment. Naast de twee spin-off series die zich afspelen in Miami en New York, kwam er ook een heleboel merchandise op de markt, waaronder een reeks boeken, dvd's en computerspellen. Van deze spellenserie is dit het eerste deel.

Verhaal
Jij bent het nieuwste lid van het bekende CSI team. Het spel bestaat uit vijf zaken. In iedere zaak staat één van de bekende CSI'ers uit de serie aan je zijde.

In de eerste zaak, "Inn And Out", ga je met Grissom op pad naar een hotel. Er is een vrouw vermoord en aan jouw de taak om het plaats delict te onderzoeken naar aanwijzingen en de dader te pakken. En dat terwijl Grissom je scherp in de gaten houdt. Geen druk hoor.

In de tweede zaak, "Light My Fire", is het huis van Jason Gray afgebrand. Al snel wordt duidelijk dat het geen ongeluk was. Wie zit hier achter en wat was zijn/haar motief?

In de derde zaak, "Garvey's Beat", is er een agent vermoord. Het lijkt allemaal alleen erg sterk op een eerdere moord op een agent uit een ver verleden. Hebben de zaken iets met elkaar te maken?

In de vierde zaak, "More Fun Than A Barrel Of Corpses", moet je een vreemd maar bedreigend telefoontje analyseren. Het onderzoek van de geluidsband, leidt je naar een casino. Is de beller een grappenmaker, of heeft die misdadige motieven?

In de laatste zaak, "Leda's Swan Song", moet je op zoek naar Grissom die ontvoerd is. De dader zit al achter tralies, maar van Grissom geen spoor. Tenminste, het spoor is er wel, je moet het alleen nog ontdekken.

De verhalen zijn leuk geschreven, maar op één twist op het einde na nogal voorspelbaar en erg kort. Gelukkig is de gehele cast uit de serie aanwezig om je te ondersteunen in je zoektocht naar wat er werkelijk gebeurd is. Hierdoor voelt het spel aan als een aflevering uit de serie. Compleet met een overzichtfilmpje van Las Vegas en de reconstructies waarin je in een filmpje meer informatie ontdekt over een net gevonden bewijsstuk of getuigenverklaring. Verder kun je ieder level op 100 % uitspelen om bonusmateriaal vrij te spelen. Dit stelt echter niet heel veel voor, enkel wat schetsen en storyboards. Bovendien moet je om 100 % te halen vaak gewoon elke gespreksoptie dat mogelijk is kiezen. Wat nogal dom en omslachtig is.

Gameplay
Het spel is volledig met de muis te besturen en werkt met een 360 graden interface. Dit betekend dus dat je met de muis rond kijkt. Als er een hotspot is, licht de muisaanwijzer op waarna er een actie plaatsvindt. Dit is allemaal vrij duidelijk maar je ontsnapt niet aan pixelhunting. Toch werkt het allemaal best prettig. Alle locaties die je kunt bezoeken zijn netjes verwerkt in de balk met locaties. Ook is er de "case file" waar je alle reconstructies, informatie over de verdachten en de slachtoffers terug kan lezen. Een leuke optie en meer is het ook niet. In de praktijk maak je er nauwelijks gebruik van. Bewijsmateriaal is ingedeeld in drie verschillende groepen. Documenten, fysiek bewijs zoals bijvoorbeeld sleutels, muntjes, geld en andere voorwerpen. En als laatste is er de sporengroep waar ook vingerafdrukken, bandafdrukken en DNA materiaal in zit.

Het onderzoeken van het bewijsmateriaal is een kwestie van klikken en slepen. Je onderzoekt zelf eigenlijk weinig. Je sleept een object naar Greg in het lab of naar de microscoop en het bewijsmateriaal wordt automatisch onderzocht. Dan is er ook nog de computer. Sleep een vingerafdruk naar een vrij slot je ziet de afdruk in het groot. Vervolgens klik je op search en je ziet gelijk van wie of wat de print is. Je doet dus eigenlijk erg weinig en dat is erg jammer.

Ook je materiaal om bewijs mee te verzamelen zit netjes geordend in twee groepen. Een groep waarmee je bewijs detecteert en een groep waarmee je het bewijs verzameld. In beide groepen zitten een aantal tools. Ook hier is er weinig echt te doen. Het leukste zou het zoeken naar bloedsporen en vingerafdrukken kunnen zijn. Zeker met bijvoorbeeld Phoenix Wright in mijn gedachten. Maar een simpele klik met de muis is voldoende om alles gelijk zichtbaar te maken. Er zijn ook maar een paar tools die je maar één, hoogstens twee keer gebruikt en vaak is het dan ook onduidelijk welke tool je precies moet gebruiken. Het is overigens onmogelijk om een bewijsstuk te missen. Daar zorgt de CSI'er die je begeleidt wel voor. Hij waarschuwt automatisch als je iets mist.

Het voeren van gesprekken gaat gemakkelijk. Simpelweg klikken op een karakter is voldoende. Dan verschijnen er namelijk een aantal regels waar je uit kan kiezen. Simpel en makkelijk. Alleen tijdens de chat duurde het even eer mij duidelijk werd dat ik ook hier vragen moest stellen.

Puzzels
De puzzels bestaan vooral uit het onderzoeken van een crime scene, het gebruiken van je tools om het bewijs te onderzoeken en te verzamelen en het bewijs vervolgens in het lab verder te analyseren. Dit moet je net zolang doen tot alle bewijs voorzien is van een grijze tag. Dan is al het bewijs verzameld en kun je de verdachten binnen halen voor een ondervraging. Zoals bij gameplay al aangegeven is, is dit alles vrij simpel en makkelijk en hoef je maar weinig echt zelf te doen.

Graphics
De graphics zien er op zich goed uit. De locaties zien er mooi en realistich uit. Alleen mankeert er verder een hoop aan de graphics. Als eerste de personages. Er zijn er eigenlijk maar drie die echt goed lijken. Nick Stokes, Warrick Brown en in mindere mate de lijkschouwer Al Robbins lijken goed op de acteurs uit de serie. De vrouwelijke acteurs moeten het vooral ontgelden, die zien er niet goed uit. De bewegingen van de karakters zien er ook nogal onnatuurlijk uit. En dan bewegen ze nog niet zo veel ook. Vaak kloppen de animaties ook niet. Vooral bij de lipsync is dit erg duidelijk. Verder hebben de personages ook steeds dezelfde uitdrukking terwijl er verschillende emoties in de stemmen te horen zijn. En als er dan van gezichtsuitdrukking gewisseld wordt, dan gaat dit gepaard met een overdreven animatie en een korte onderbreking van het gesprek. Over gesprekken gesproken, deze zijn erg saai. Er is maar één camerastandpunt waarbij de personages elkaar niet aankijken en korte animaties in de handen en gezicht constant herhaald worden. Dit maakt het erg saai en oninteressant.

Verder zijn er genoeg bugs of vreemde dingen. Als je bijvoorbeeld een item naar een personage wilt slepen, zie je het object achter een ander object verdwijnen. Verder verschijnt er regelmatig een lichte blok om een karakter of object heen. Vooral in de achtergronden is dit erg storend. Deze zijn namelijk toch al erg statisch en bij de weinige animatie die er al is, ziet het er erg slordig uit. En dat brengt me gelijk met het grootste irritatiepunt aan de graphics. De 360 graden interface. Dit ziet er erg raar uit. Personages en de objecten in de omgevingen worden groter en kleiner, dikker en dunner terwijl je met je muis ronddraait. Het ziet er gewoon erg vreemd uit en gaat na verloop van tijd zeker irriteren.

Dan zijn er nog de cutscenes. Deze bestaan uit stills, videobeelden van de medische reconstructies en semi animaties. Dit wordt inconsequent afgewisseld en ziet er hierdoor nogal rommelig uit. Waarom niet alleen maar animaties? Maar desondanks is dit wel een leuke toevoeging omdat het hierdoor echt als een aflevering uit de serie voelt.

Muziek
De muziek is goed en sfeervol en past bij de muziek uit de serie. Alleen jammer dat er nergens de bekende CSI tune terug te vinden is. In andere scene's is er gebruik gemaakt van omgevingsgeluiden en dit klinkt ook goed. Het wordt alleen nergens echt bijzonder en er zijn bepaalde scene's waar de muziek duidelijk te kort is en zich gaat herhalen. Verder zijn er nog wat bugs die de muziek helemaal niet afspelen of muziek uit een andere scene gebruiken.

De stemmen zijn ingesproken door de complete cast van de serie en dat maakt het voor de fans zeker genieten. Jammer dat sommige uitspraken en dialogen nogal nep klinken. Voor de rest zijn de stemmen echter in orde.


Conclusie:
Verhaal: Leuk geschreven en het voelt ook aan als een aflevering van de serie. Het is echter wel behoorlijk voorspelbaar en kort. Een kleine 7.
Gameplay: Het wordt volledig met de muis bestuurd en dit werk best prettig. Alle tools, locaties en bewijsmateriaal zijn netjes verwerkt in een aantal tabbladen. Het voeren van gesprekken gaat ook makkelijk en je "case file" is makkelijk en netjes terug te lezen. Alleen is er niet echt iets te doen en is het vooral een kwestie van slepen en klikken. Dit maakt het nogal saai en hier hadden ze veel meer uit kunnen halen. Een 6,5.
Puzzels: Veel puzzels zijn er niet. Het is onderzoeken, verzamelen en analyseren. Dit is allemaal te simpel en je doet te weinig. Een 5,5.
Graphics: Op zich is het in orde. De locaties zien er best goed uit, alleen komen de personages er minder goed vanaf. Er lijken er slechts drie echt goed op de personages uit de serie. Dan is de animatie ook nog eens erg matig, zijn de gesprekken en de gezichtsuitdrukkingen saai en zijn er veel bugs en rare dingen. Het meest vreemde is de 360 graden interface. Hier mankeert een hoop aan. Een zeer klein zesje.
Muziek: De muziek past goed bij de sfeer van de serie, maar bijzonder wordt het nergens. De stemmen worden door de volledige cast van de serie ingesproken, alleen klinkt het soms nogal nep. Een 7 in totaal.
Eindconclusie: Ik heb lang moeten nadenken over het cijfer voor deze adventure. Als CSI fan heb ik me best vermaakt. De zaken zijn leuk en als fan is het leuk om de personages te zien en de stemmen van de cast te horen. Toch mankeert er teveel aan het spel. Vooral de problemen die ik op het gebied van de graphics heb gezien en het feit dat je eigenlijk maar vrij weinig doet trekt het cijfer behoorlijk naar beneden. En dan is het spel ook nog eens verschrikkelijk kort. Er is dus een hoop te verbeteren, maar als fan van de serie heb ik me toch vermaakt met deze adventure. Een zes.
blog comments powered by Disqus

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results