Home > Reviews > Puzzle Agent 2Puzzle Agent 2

Intro
Puzzle Agent was het eerste spel dat verscheen onder het Pilot Program van Telltale Games. Dit zijn kleine innovatieve en creatieve adventures die, net als de pilot van een serie, aan het publiek wordt gebracht. Wanneer het succesvol is kunnen deze pilots uitgroeien tot complete series. Met Puzzle Agent is dat zeker geslaagd want het tweede deel is nu verschenen voor de PC en de PlayStation 3.

Verhaal
De FBI heeft de bizarre zaak in de stuffenfabriek van Scoggins, Minnesota afgesloten. Maar Special Agent Nelson Tethers van de puzzel afdeling van de FBI kan de zaak echter niet loslaten. Hij besluit op vakantie te gaan naar Scoggins om de zaak voor eens en altijd op te lossen.

Het verhaal stelt teleur. In eerste instantie had ik gehoopt dat Puzzle Agent een soort The X-Files zou worden. Dus op zichzelf staande, mysterieuze afleveringen. De tweede aflevering keert Nelson direct terug naar Scoggins. Het is teleurstellend dat je dan veel dezelfde locaties tegenkomt met veel dezelfde karakters. Ontzettend wel dingen zijn dus hergebruikt en dat is jammer. Enige kennis van het eerste spel is ook vereist want de terugkerende karakters spelen soms een grote rol. In stukken dialogen wordt aan ze gerefereerd terwijl je niet weet wat daarmee bedoeld wordt, tenzij je het eerste spel gespeeld heb.

In tegenstelling tot het eerste deel heb ik niet echt kunnen genieten van het verhaal. Op het einde ontspoort het verhaal compleet. Sommige dingen zijn belachelijk, onlogisch, ongeloofwaardig en slecht uitgewerkt. Geïntroduceerde karakters komen daarna nauwelijks aan bod. De humor is ook minder leuk. De enige stukjes waar ik om moest glimlachen was het gebruik van de tape recorder terwijl verdachten of andere karakters gewoon aanwezig waren. Het einde is teleurstellend, abrupt en laat veel vragen open. Het einde belooft een mogelijke sequel die zich afspeelt op een andere locaties. Het wijzigen van de locatie, nieuwe karakters en een nieuwe, losstaand verhaal zal de toekomst van de serie zeker goed doen.

Gameplay
De gameplay is hetzelfde als in het vorige deel. Je gebruikt de muis om hotspots op te laten lichten in een groeiende cirkel. Zo weet je of er een actie plaats kan vinden en of je een puzzel op kan lossen. Ook de dialogen verlopen weer op dezelfde manier en het werkt allemaal prima, maar het voelt allemaal nets iets minder lekker aan dan in het eerste deel.

Er zitten wel wat bugs in het spel. Sommige puzzels kan je op dat moment niet oplossen. Na wat geprobeerd te hebben keer je terug naar het speelscherm waarna er een cutscene plaatsvindt. Ik bleef echter de map zien tijdens de cutscene. Een vreemd verschijnsel want elders op het internet is dit verschijnsel niet waargenomen.

Puzzels
Het spel is een puzzel adventure en je mag je tanden zetten in meer dan 30 puzzels. Er zitten er helaas een hoop tussen die echt onlogisch zijn en voor sommigen heb je zelfs enige kennis nodig die niet iedereen zal bezitten. Natuurlijk kan je die opzoeken op het internet, maar dat betekent dat je het spel weer moet verlaten en je dus uit het spel wordt gehaald. Iets wat altijd een slechte zaak is.

Een hoop puzzels worden ook herhaald, soms met een andere oplossing of met een ander uiterlijk. De slechtwerkende legpuzzels zijn verdwenen, maar er zijn er een aantal puzzels voor teruggekomen waarbij je voorwerpen moet verplaatsen door ze te slepen. Dit werkt niet lekker en vaak lijkt het niet goed te reageren.

Wanneer je het spel heb uitgespeeld krijg je twee extra puzzels om op te lossen en tevens kan je de puzzels uit het spel (die je eventueel gemist heb) oplossen. Het is jammer dat je geen betere score krijgt bij het herspelen van de puzzels.

Graphics
De graphics zijn opnieuw vergelijkbaar met het eerste deel. Letterlijk, want een hoop locaties en karakters zijn rechtstreeks overgenomen uit het eerste deel. Het is opzich leuk om bekende locaties en karakters te zien maar het voelt hierdoor ook niet aan als een nieuw spel. De nieuwe locaties zien er wel erg goed uit en het stijltje leent zich prima voor een spel als dit.

De animatie is net als in het eerste deel zeer houterig. Soms is het zelfs zo houterig alsof je naar een diavoorstelling zit te kijken. Het bewegingseffect uit het eerste deel waarin objecten in de voor- en achtergrond los van elkaar bewegen keert ook soms terug. Het is jammer dat dit effect niet vaker gebruikt is.

Muziek
De muziek is net als het eerste deel geweldig. Lekker sfeervol met een mysterieus, bovennatuurlijk tintje. Ook de ambient geluiden zijn prima. Het is dan ook jammer dat het spel het op andere onderdelen laat afweten waardoor je er niet in kan komen.

De voice acting is erg goed. Wel vallen er weer opvallende, lange, onnodige stiltes. Als het de spanning opbouwd is het een andere verhaal, maar dat is hier niet het geval. Er is overigens één karakter dat een beetje slist, maar ze speelt geen grote rol en de rest is erg goed.


Conclusie:
Verhaal: Teleurstellend. Er is te veel gerecycled en op het einde ontspoort het verhaal.
Gameplay: Het spel speelt vergelijkbaar met het eerste deel. Toch voelt het allemaal net wat minder prettig aan dan in het eerste deel. Een kleine 8.
Puzzels: Weer een hoop puzzels, maar er is veel herhaling en een hoop zijn onlogisch en dat haalt veel plezier uit het spel. Gelukkig zijn er ook nog wat leuke puzzels.
Graphics: De graphics zijn vergelijkbaar met het eerste deel en sommige delen zijn letterlijk gekopieerd uit het eerste deel. Toch ziet het er prima uit.
Muziek: Het is vergelijkbaar met het eerste deel en zowel de muziek, geluidseffecten en de stemmen klinken prima. Jammer van de stiltes en dat het niet dezelfde impact heeft als het eerste deel.
Eindconclusie: Het is jammer dat dit deel niet aanvoelt als een compleet nieuwe adventure, maar eerder als een uitbreidingsset of DLC. Het teleurstellende verhaal en een hoop matige puzzels halen wat van het plezier uit het spel waardoor dit helaas een teleurstellende sequel is geworden. Een 6,5.
blog comments powered by Disqus

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results