Home > Reviews > Nostradamus: The Last ProphecyNostradamus: The Last Prophecy

Intro
Kheops is bij de liefhebbers van historische adventures wel bekend. Naast games die gebaseerd zijn op boeken, zoals de Jules Verne-games, Dracula en Destination Treasure Island maakten ze ook games over de prehistorie (Secret of the Lost Cavern), Cleopatra en Leonardo Da Vinci (The Forbidden Manuscript). Een spel over Nostradamus past dan ook prima in hun straatje. In dit spel uit 2007 kom je spelenderwijs meer te weten over het Frankrijk van de 16e eeuw, astrologie en alchemie.

Verhaal
In Nostradamus: The Last Prophecy vraagt Catherine de Médici Nostradamus om hulp. Het is een tijd van oorlog en ziekte, en ook al is zijzelf niet langer aan de macht, ze heeft toch nog heel veel vijanden. Nu lijkt er een oude vloek waarheid te worden. Iedere dag sterft er iemand uit haar huishouden, allemaal volgens een oude profetie die door Nostradamus zelf geschreven zou zijn. Alleen kan Nostradamus zich helemaal niet herinneren die regels te hebben geschreven. Catherine vraagt om opheldering, maar omdat Nostradmus oud is en zich totaal niet lekker voelt belooft hij zijn zoon César te sturen. César is echter ergens ver weg en komt voorlopig niet thuis dus moet dochter Madeleine zich als haar broer voordoen. Zij heeft dezelfde opleiding gehad van haar vader als César, maar Nostradamus weet wel zeker dat een vrouwelijke astroloog niet geaccepteerd zou worden aan het hof. Ze moet dus uit gaan zoeken of de profetie werkelijk door haar vader geschreven is en wie het voorzien heeft op het personeel van Catherine. Dit doet ze door in het paleis de plekken van de moord te bezoeken en met Catherine en enkele personeelsleden te praten. Kan ze de moordenaar vinden en stoppen voor er meer slachtoffers vallen?

Het verhaal is goed geschreven en geloofwaardig, en het is leuk om het moordmysterie op te lossen. De personages die je tegenkomt hebben niet veel te vertellen, eigenlijk precies wat nodig is om het plot te vertellen en ook niet meer dan dat. Mede daardoor voelde het spel wel enigszins kort aan, net als je goed in het verhaal zit en denkt dat je weet wat er op de achtergrond meespeelt, is het ineens afgelopen. Ik was na een uur of tien klaar, maar ik had nog wel veel langer in de wereld rond willen lopen.

Gameplay
Nostradamus: The Last Prophecy is een 1st-person point-and-click adventure. Je beweegt je van plek naar plek en kan overal 360 graden rondkijken. Je speelt als Madeleine, al dan niet verkleed als César, en moet aanwijzingen verzamelen om Catherine te helpen. Dit doe je onder andere door de plekken van de moorden te onderzoeken, met mensen te praten en regelmatig met Nostradamus te overleggen.

In je inventaris zie je een portret van jezelf zodat je snel kan zien of je er als Madeleine of César uitziet. Met één klik kun je de kleding wisselen, wat handig is omdat je soms verschillende antwoorden krijgt als je met mensen praat op basis van wie je op dat moment bent (met de crème op je gezicht wordt geen rekening gehouden, je bent gewoon ineens weer bleek of gebruind, maar daar sta je eigenlijk niet zo bij stil in het spel). Het is leuk om te experimenteren, dus zorg dat je het spel regelmatig opslaat zodat je ook de andere keuze kunt uitproberen.

Alle documenten die je verzamelt worden automatisch in je dagboek geplaatst zodat je ze altijd kan blijven raadplegen. Hier vind je ook alle conversaties woord voor woord terug, en Madeleine houdt een lijst bij van dingen die ze nog moet doen. Erg handig als je vastzit, je kan altijd even teruglezen wat iemand ook alweer precies gezegd had of het symbool van een bepaalde planeet opzoeken. Een paar puzzels moet je ook in het dagboek oplossen. Een paar keer moet je met je muis iets verslepen, wat niet altijd helemaal soepel werkt.

Puzzels
De puzzels in Nostradamus: The Last Prophecy zijn, zoals gebruikelijk bij Kheops, merendeels inventaris-puzzels. Allereerst moet je de juiste spullen vinden om geloofwaardig als jongen door het leven te gaan. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt, want César loopt, zoals dat in die tijd ging, veel buiten en jij als meisje bent 'natuurlijk' veel bleker. Je zult dus naast mannelijke kleding ook je gezicht donkerder moeten maken met een gezichtscrème, die je zelf moet maken aan de hand van een recept van Nostradamus. Door dingen te verzamelen en combineren maak je later een drankje om een bezorgde smid te beschermen tegen de pest zodat hij voor jou een sleutel wil maken. Zo moet je ook brood bakken en een machine repareren door een onderdeel te smeden.

Andere puzzels zijn bijvoorbeeld het restaureren van een zonnestelsel dat bestaat uit planeten, manen en gewichtjes om alles in het juiste evenwicht te houden, het ontcijferen van geheimschrift en het natrekken van een astrologische geboortekaart. De puzzels zijn best pittig, je moet echt goed op alles in je omgeving letten om de kleinste aanwijzingen te vinden. Je hebt de beschikking over een handige kit met onder andere een scalpel, een pincet en een vergrootglas om de plek van de moord goed te onderzoeken, waarbij bepaalde zaken optioneel zijn of zelfs meerdere oplossingen mogelijk zijn. Er wordt een puntensysteem bijgehouden, en als je de moeilijke oplossing kiest krijg je meer punten dan als je je er gemakkelijk vanaf maakt. Als je het spel uit hebt gespeeld kan je natuurlijk proberen je score te verbeteren door andere keuzes te maken of meer dingen te onderzoeken, maar het verhaal blijft hetzelfde dus heel aantrekkelijk is deze optie niet.

Sommige puzzels zijn een beetje onhandig om te doen omdat ze niet helemaal logisch in elkaar zitten, maar door alles te proberen kom je er uiteindelijk wel uit. Een paar puzzels aan het eind van het spel zijn getimed. Als je eenmaal weet wat je moet doen is er tijd genoeg, maar in eerste instantie kan je redelijk gefrustreerd raken doordat je meerdere puzzels achter elkaar moet doen. Als je bij de eerste wat veel tijd nodig hebt omdat je nog aan het uitzoeken bent wat eigenlijk de bedoeling is, kom je later gegarandeerd in de problemen. Over het algemeen zijn de puzzels echter goed in het verhaal verwerkt en leuk om op te lossen.

Graphics
Over de graphics kan ik kort zijn: het spel ziet er geweldig uit. Zeker als je bedenkt dat het spel alweer vier jaar oud is. De omgevingen zijn erg mooi nagemaakt en de woning van Nostradamus en het paleis zijn gedetailleerd weergegeven. Er is veel aandacht besteed aan de voorwerpen en apparaten die Nostradamus in zijn huis heeft staan. Hij was naast voorspeller en astroloog ook arts, en dat aspect komt goed naar voren in de boeken, kruiden en potjes in zijn werkkamer. Het is wel een beetje jammer dat je niet meer gebouwen van binnen kan bekijken in het spel, nu voelt het wat beperkt aan.

Muziek
De muziek is een prettige, klassieke soundtrack met violen en koperblazers, die op den duur wel wat repetitief wordt. Als er iets spannends gebeurt, wordt de toon donkerder en zwelt het aan, waardoor de atmosfeer van het spel goed ondersteund wordt. Het is nooit overheersend en het leidt niet af. Als je buiten rondloopt hoor je vogeltjes fluiten en vliegen rondzoemen. Prima in orde dus.

De stemacteurs waren daarentegen niet allemaal even geloofwaardig en professioneel.


Conclusie:
Verhaal: Het verhaal zit goed in elkaar en het blijft tot het eind spannend wie de moordenaar is. Het spel is wel wat kort.
Gameplay: Het is leuk om uit te proberen wat er gebeurt als je met César of Madeleine met mensen praat. Het dagboek is een uitstekend naslagwerk en helpt je goed als je vast komt te zitten.
Puzzels: De puzzels zijn goed in het verhaal verwerkt en leuk om op te lossen. Je moet echt goed opletten op de kleinste details en ze zijn best pittig.
Graphics: De graphics zijn gedetailleerd en sfeervol, en geven een goed beeld van het Frankrijk uit die tijd.
Muziek: De muziek draagt goed bij aan de sfeer in het spel zonder zich op te dringen, maar wordt wel wat repetitief op den duur.
Eindconclusie: The Last Prophecy geeft een interessante blik op het leven in het Frankrijk van de 16e eeuw, en biedt de speler de mogelijkheid om een spannend moordmysterie met pittige puzzels op te lossen. Het is wel jammer dat het redelijk kort is, net als je denkt dat het verhaal goed op gang begint te komen is het al voorbij.
blog comments powered by Disqus

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results