Home > Reviews > Adam's Venture II: Solomon's SecretAdam's Venture II: Solomon's Secret

Intro
Nadat het eerste deel matig werd ontvangen besloot Vertigo Games om wat te doen met de kritieken. Niet alleen met een geremasterde versie van het eerste deel die binnenkort zal verschijnen, maar ook met deze sequel waarin ze hopen alle kritieken op het eerste deel weg te nemen. In onze preview zagen we al dat dit resulteerde in een langere speelduur, meer verhaal, meer puzzels en verbeterde graphics. In deze review kijken we of ze deze lijn door hebben kunnen trekken naar de volledige versie.

Verhaal
Het verhaal gaat verder waar het eerste deel stopte. Adam en Evelyn wisten te ontsnappen via het vliegtuig van de Clairvaux Corporation. Aan boord leggen ze uit wat er gebeurd is, maar ze worden gearresteerd en in de gevangenis gegooid.

Het verhaal is al een heel stuk uitgebreider dan het eerste deel. Je krijgt de mogelijkheid om verschillende locaties te onderzoeken. Van een gevangeniskamp tot Jeruzalem en van het hart van de Clairvaux Corporation tot de verborgen grotten. Het spel is dan ook veel langer dan zijn voorganger.

Je wordt tijdens bijna het gehele spel vergezeld door Evelyn. Dit maakt het een stuk levendiger want de twee vliegen elkaar constant in de haren met grappige en scherpe opmerkingen. Het liefdesverhaaltje komt echter niet uit de verf en had meer tijd nodig. Het spel heeft wel genoeg humor en neemt zichzelf ook niet serieus. Op een gegeven moment gaat Evelyn ervandoor. Adam gaat achter haar aan maar moet vele pittige puzzels oplossen. Ik vroeg me af hoe Evelyn zo snel al deze puzzels op kon lossen waarna Adam mijn gedachten hardop herhaalde. Een leuke touch. Toch hadden de dialogen wel wat uitgebreider gemogen. Adam en Evelyn herhalen sommige zinnen veel te regelmatig en dat gaat opvallen.

In de preview was ik ook wat teleurgesteld in Jeruzalem. Er liepen wel mensen rond, maar ze zeiden niet veel. Ik was dan ook blij verrast dat er nu heel wat meer wordt gepraat. Jammer is alleen dat hier niet meer op in wordt gegaan. Wellicht korte dialogen met mensen die je tegenkomt. Dat hoeven dan geen urenlange gesprekken te zijn, maar een korte woordenwisseling over de inhoud van het verhaal zou al heel wat meer diepgang kunnen bieden en de boel wat levendiger maken. Het blijft wel jammer dat je een hoop dingen niet van dichtbij kan bekijken. Op een gegeven moment kom je een graftombe tegen. Ik zou deze graag in meer detail willen zien en er wellicht meer over te weten komen. Dit gebeurt nu echter alleen bij puzzelelementen uit het spel die je kan inspecteren.

Het spel eindigt in een cliffhanger en dat is prima, maar het einde van de zoektocht voelt een beetje aan als een anti-climax. Het moraal wordt er wel iets te dik opgelegd maar de Christelijke noot wordt (net als in zijn voorganger) erg subtiel gedaan. Het gaat vooral om de zoektocht naar het geheim van Solomon en soms kom je een klein bijbeltekstje tegen op een deur of in een puzzel.

Gameplay
Het spel speelt vergelijkbaar met het eerste deel. Je speelt het vanuit het derdepersoons-perspectief en je doet alles met het toetsenbord (of een controller). Dit werkt allemaal erg prettig al zou bij een aantal puzzels de muis veel handiger zijn geweest. De cameraproblemen keren wel weer terug en op een aantal punten is behoorlijk lastig navigeren door de switch van camerastandpunt en gepaard switch in richting.

Andere problemen zijn er met de collision detection en de collision hull (hoe het karakter reageert op andere objecten in de spelwereld). Naast visuele problemen waar ik later op terugkomt, geeft dat ook op gameplaygebied problemen. Van Adam die blijft haken achter bepaalde objecten tot als dieptepunt de puzzel in het zwembad. Adam staat daar in het gat tussen de rand en een boomstam maar valt niet in het water terwijl het duidelijk te zien is dat Adam nergens op staat. Dan zijn er nog de onzichtbare muren waar ik me constant aan irriteerde. Ze dienen nergens voor en halen je uit de spelwereld. Als je niet wilt dat de speler die kant oploopt, sluit het dan af met andere objecten. Nu haalt het je uit het spel omdat het er zo knullig uitziet en omdat Adam er onverwacht op reageert. Van het stilstaand wegschuifelen tot en met het blijven bewegen. Het ziet er onnatuurlijk en raar uit.

Als laatste is er nog de extra content die je kan vrijspelen. Door het spel zitten een vijftal kisten verstopt met verborgen woorden. Voer die in op de site en je krijgt toegang tot wat extraatjes. Dit stelt nogal teleur. Je krijgt een zeer korte, weinig zeggende trailer te zien van het derde deel en twee pagina's uit Adams dagboek. Hierin zijn bepaalde woorden actief gemaakt. Je wordt dan doorgestuurd naar een andere site. Van onzinnige dingen als alle afbeeldingen op google die te maken hebben met het woord liefde tot wat interessantere dingen zoals de Templiers. Die laatste zijn wellicht interessant wanneer het derde deel hier op verder gaat. Toch had ik wat anders verwacht. Behind the scenes-video's, exclusief artwork, vergelijkingen tussen artwork en wat er in het spel is gekomen. Dat soort dingen. Een gemiste kans.

Puzzels
In het eerste deel zaten er weinig puzzels. Ze hebben hier goed geluisterd want dit deel loopt over van puzzels. Van simpele inventory-puzzels tot zeer pittige doordenkers. Mijn favoriete waren de symbool/rekenpuzzels, de draaischijf-puzzels en de eindpuzzel.

Natuurlijk zitten er ook een aantal puzzels in die niet zo leuk zijn of die niet goed werken. Het idee achter de zwembadpuzzel is geweldig, maar de uitwerking niet. Er is bijvoorbeeld ook een rekenpuzzel waarbij je een wijzer middels optellen en aftrekken op de 20 moest zien te krijgen. Helaas is de wijzer niet nauwkeurig genoeg om te tellen hoeveel de wijzer verandert. Ik zat er regelmatig één of twee punten naast waardoor de berekening niet meer klopte.

Dus ondanks dat de puzzels een hele verbetering zijn, moet men wel oppassen voor herhaling. Er zijn veel puzzels die gewoon een paar keer gekopieerd zijn, eventueel met een andere achtergrond. Dit is ook het geval bij de door mij geliefde symbool/reken-puzzels en de draaischijf-puzzels. Die zijn echter moeilijker gemaakt door meer symbolen en schijven toe te voegen. Echter zijn andere puzzels gewoon identiek maar met een andere uitkomst of achtergrondje. Gelukkig zijn de puzzels wel gewoon dik in orde en vooral leuk om uit te voeren.

Graphics
Het spel maakt gebruik van de verbeterde Unreal-engine en dat is te zien. Het ziet er allemaal erg goed uit. Er is veel variatie in de locaties en er is genoeg te zien. De omgevingen zijn prachtig, gedetailleerd, er wordt goed gebruik gemaakt van belichting, er zijn wat prachtige camerastandpunten en er zitten wat leuke dingen in zoals beesten die wegrennen of vliegen zodra je er in de buurt komt.

De karakters zien er ook goed uit. Wel kan men nog wat meer aandacht besteden aan de bewegingen van de karakters. Vooral in de cutscenes kan hier nog wat werk verricht worden. Het is een enorme verbetering ten opzichte van het eerste deel, maar het kan nog beter.

Helaas zijn er heel veel grafische bugs aanwezig. Grootste oorzaak is de slecht collision detection en de collision hull. Hierdoor loopt Adam gedeeltelijk door houten palen, stenen pilaren en andere voorwerpen heen. Of hij blijft in het luchtledige lopen. Onzichtbare muren zijn overal aanwezig. Als je niet wilt dat de speler daar naar toe loopt, blokkeer dat dan. Verder lijkt Adam te zweven over de grond. Van veraf valt dat niet op, maar zodra je het wat dichterbij ziet (vooral bij het oplopen van trappen), zie je duidelijk dat Adam een stukje van de grond staat. Ik heb ook meegemaakt dat ik een ladder oploop terwijl ik er een behoorlijk stuk naast sta of dat ik van een ladder afkom en op de onderste tree blijf staan. Dit terwijl de onderste tree een stuk van de grond afstaat. Dan is er als laatste nog de vogel die wegvliegt zodra Adam in de buurt komt. Een ontzettend leuk detail, ware het niet dat de vogel ineens stil blijft hangen in de lucht met uitgestreken vleugels. Al dit soort dingen zorgt ervoor dat je uit het spel wordt gehaald, dit terwijl de makers juist wilden dat de speler zich volledig in de spelwereld zou verliezen. Verschrikkelijk jammer.

Muziek
De muziek van Jonathan van den Wijngaarden is weer geweldig en past perfect bij de sfeer van het spel. Ik kan echt genieten van zijn muziek en ben dan ook blij dat de muziek van zowel het eerste als het tweede deel te koop is op zijn site. Alleen op het einde overstemt de muziek de spraak en af en toe komt de muziek uit het niets opzetten. Maar meer valt er hier niet op aan te merken.

De voice acting is ook een heel stuk beter in vergelijking met het eerste deel. Voor Adam en de overige mannelijke cast is er een nieuwe stemacteur aangetrokken die het op zich prima doet. Het probleem is alleen dat hij veel stemmen voor zijn rekening neemt. Dat hoor je helaas zeer duidelijk. Ondanks dat de stemacteurs hun best doen om wat emotie en drama in hun stemmen te leggen, komt dat op bepaalde punten nauwelijks naar voren of voelt het onnatuurlijk aan. Normaal gesproken gebruikt iemand in bepaalde omstandigheden zijn stem op een andere manier dan hier soms wordt gedaan.


Conclusie:
Verhaal: Een heel stuk langer dan het eerste deel en ook een stuk interessanter en grootschaliger. Gelukkig vergezelt Evelyn je ook voor het grootste deel van je reis maar qua dialogen en verkennen van de omgeving kan hier nog wat werk verricht worden. Het moraal op het einde ligt er ook wat dik op.
Gameplay: Eenvoudige besturing en het werkt prima, jammer van de bekende cameraproblemen en de slechte collision detection en collision hull.
Puzzels: Het spel loopt over van de puzzels en ondanks een paar missers en recycling is er genoeg aanwezig om je hersenen op te kraken.
Graphics: De verbeterde engine zorgt ervoor dat alles er veel beter uitziet. Jammer van de vele grafische bugs en de slechte collision detection en collision hull.
Muziek: De muziek is fantastisch, de stemmen zijn dik in orde. Jammer dat het zo duidelijk is dat één stemacteur bijna de volledige mannelijke cast voor zijn rekening heeft genomen.
Eindconclusie: Het is goed om te zien dat Vertigo Games wat gedaan heeft met de kritieken op het eerste deel. Dit resulteert een veel langer spel, een beter verhaal (met het leuke gekibbel tussen Evelyn and Adam), verbeterde graphics en vooral veel leuke puzzels. De muziek blijft ook weer fantastisch.

Het is dan ook jammer dat de vele grafische bugs, de camera en de slechte collision detection en collision hull roet in het eten gooien en je op bepaalde momenten echt uit het spel halen. Onnodig en doodzonde. Hierdoor kan ik niet verder dan een zeven komen. Neemt niet weg dat ik me erg met het spel vermaakt heb, maar eerder genoemde zaken verpest gewoon te veel om hoger te komen.
blog comments powered by Disqus

 

Wordt hier nog wel eens gekeken?
Nee
Ja
Soms
View Results