Home > Reviews > Phoenix Wright: Ace Attorney (WiiWare)Phoenix Wright: Ace Attorney (WiiWare)

Intro
OBJECTION... ... ... ...

Edelachtbare ik ben nog niet begonnen met de review, wat is het probleem van de aanklager?

We hebben deze titel al eerder uitgebreid behandeld en beloont met een dikke 8,5 edelachtbare. Ik zie geen reden om nog een keer het spel te bespreken.

Edelachtbare, ik begrijp en respecteer het punt van de aanklager. Echter is dit een port van een spel dat eerder op de Nintendo DS verscheen en nu naar de Wii wordt gebracht. Het is dus onze plicht om de verschillen te bespreken. We zijn het wel met de aanklager eens dat we niet de eerdere review gaan herhalen.

Hmm, Objection afgewezen.

Dank u edelachtbare. Ik begin mijn review.

Verhaal
Dit is een directe port van het spel dat eerder op de Nintendo DS en daarvoor op de Gameboy Advance verscheen. Nu kunnen ook mensen met een Nintendo Wii van het spel genieten. Omdat het een directe port is, is het verhaal dus onveranderd gebleven. Voor meer informatie over de DS versie verwijs ik jullie door naar de review.

Wat is er anders in de WiiWare port? Er ontbreekt een zaak. In de DS spel waren er vier zaken die al eerder waren verschenen. De vijfde zaak was speciaal gemaakt voor de Nintendo DS en maakte goed gebruik van de unieke eigenschappen van de handheld. De vijfde zaak is echter niet volledig verdwenen. Later dit jaar zal de zaak opnieuw uitgebracht worden, alleen zal deze nu de functionaliteit van de Wii benutten.

Het verhaal is nog steeds de belangrijkste trekpleister van dit spel en het is nog steeds erg goed. Ik heb deze uiteraard eerder doorgespeeld op de DS en kon het verhaal nog redelijk eenvoudig voor de geest halen. Toch verbaasde ik me hoe makkelijk ik weer in het verhaal werd gezogen. De boeiende verhaallijnen, kleurrijke karakters, spannende rechtszaken en veel humor. Ik heb weer genoten. Dit bewijst dat het verhaal gewoon heel erg goed is, een prestatie opzich.

Gameplay
De gameplay werkte ideaal op de DS. Het touchscreen was een goede vervanger voor de muis. De Wii heeft motion control. Bij de verschillende Wii Adventures die wij gereviewd hebben wordt duidelijk dat ook deze besturing een prima vervanger is voor de muis. Dus wat voor besturing zien we terug op de WiiWare versie van Phoenix Wright: Ace Attorney? Een knoppen besturing en optionele, geforceerde motion controls.

Je houdt de Wii Remote beet alsof je dingen kan aanwijzen. Echter kan je bewijs, vragen en menuopties alleen selecteren met de vierpuntdruktoetsen en met de A knop bevestigen. Je inventory kan je oproepen met de + toets, bewijs laten zien met de - toets en met de B knop kan je teruggaan. Dit zijn de meeste gebruikte knoppen. Met de 2 knop kan je nog het menu oproepen waar je kan saven. Tijdens bepaalde momenten moet je wat aanwijzen op een foto of een omgeving verkennen. Dit lijkt ideaal op de Wii, maar de aanwijsbesturing is ingeleverd voor een besturing met de vierpuntdruktoets. Gezien het kleine speelveld is dit zeker geen verkeerde keuze en wat nauwkeuriger. Echter had ik liever gezien dat je de Wii Remote zijwaarts beet had moeten houden. Niet alleen ligt dit veel prettiger in de hand, de afstand tot de knoppen is ook nog eens een stuk kleiner.

Er zijn dus geen aanwijs controls aanwezig maar speciaal voor de Wii versie zijn er wel wat motion controls toegevoegd. Deze zijn echter te lachwekkend voor woorden. Om bewijs te laten zien moet je de Wii Remote schudden en om een Objection uit te roepen mag je met je Wii Remote wijzen zoals Phoenix Wright het ook doet in het spel. Gelukkig is het optioneel.

Puzzels
Een kort punt. Het is identiek aan de DS versie zonder de DS specifieke zaak. Dus geen echte puzzels, maar het zoeken naar bewijs en het ondervragen van getuigen tijdens het adventure gedeelte. Uiteraard is het kraken van getuigen en verdachten in de rechtszaal nog steeds geweldig om te doen.

Graphics
Over dit punt maakte ik me het meeste zorgen. Van een klein DS scherm naar een groot televisie scherm. Hoe zal dat er uit gaan zien? Het valt mee. De kwaliteit is prima en geen grote pixelbrij waar ik voor vreesde. Verder is het alles dat ik in mijn oorspronkelijke review geschreven had. Men heeft helaas niets gedaan om de graphics te verbeteren.

Het enige wat nieuw is, is een rand om het speelveld heen met de logo van het spel die constant beweegt. Op de één of andere manier stoorde ik me hier niet aan, maar het is jammer dat er helemaal niets gedaan is om ook maar iets te verbeteren. Soms keert het spel zelfs terug naar DS graphics. Het menu bijvoorbeeld, of wanneer je iets op een foto moet aanwijzen. Dan wordt het spel verkleind zodat er twee schermen tegelijk te zien zijn. Vooral bij dit laatste wordt het beeld gewoon twee keer zo klein en dan zijn sommige items lastig te zien.

Muziek
De muziek is identiek aan de DS versie en het is nog steeds goed en geweldig in het spel verwerkt. Tijdens het spelen van het spel komt de muziek nog beter tot zijn recht uit de luidsprekers van de tv dan de kleine luidsprekers van de DS.

De stemmen van de belangrijkste uitspraken zijn ook identiek gebleven en klinken goed uit de tv. De stem van Phoenix Wright komt uit de speaker van de Wii Remote en die is kwalitatief een heel stuk minder. Het is een begrijpelijke keuze omdat dit het gevoel probeert te creeren dat jij Phoenix Wright bent. Echter is de kwaliteit van de speaker daar gewoon niet goed genoeg voor en de ene Objection die uit de tv komt klinkt vele malen beter.


Conclusie:
Verhaal: Helaas missen we voorlopig de vijfde zaak, die kunnen we later het jaar verwachten. Het verhaal weet je echter nog steeds te pakken, zelfs als je het origineel al gespeeld heb. Nog steeds een 9.
Gameplay: Het werkt, maar het werkt lang niet zo goed en lekker als op de DS. De Wii Remote zijwaarts houden zal al een stuk helpen. De motion controls zijn lachwekkend en gelukkig optioneel. Bij een groter speelveld zou een aanwijs besturing prima werken.
Puzzels: Identiek aan de DS versie, zonder de DS unieke eigenschappen van de aankomende vijfde zaak. Het blijft geweldig om de getuige te kraken.
Graphics: Het valt gelukkig mee en het ziet er zeker niet slecht uit. Helaas heeft men ook geen moeite gedaan om de graphics ook maar iets op te poetsen. Soms wordt het zelfs wel heel erg klein. Een kleine 7.
Muziek: De muziek blijft geweldig en klinkt nog beter uit de tv. De stemmen zijn goed al klinkt de stem van Phoenix Wright uit de kleine speaker van de Wii Remote verschrikkelijk. Een kleine 8,5.
Eindconclusie: Dit spel is gewoon een zeer luie port van een geweldige adventure. Geen nieuw gameplay elementen die iets toevoegen, geen speciale Wii elementen en geen opgepoetste graphics. Een zeer, zeer luie port dus. Fans van de serie hebben hier dan ook niets nieuws te zoeken, behalve natuurlijk de terugkeer naar het uitstekende verhaal, de muziek en de kick om de getuigen te kraken. Echter kan men daarvoor beter de DS versie opnieuw oppakken. Het spel krijgt hierdoor dan ook een zes. Een zeer teleurstellende port van Capcom. Toch is het spel een absolute aanrader voor mensen die het DS spel gemist hebben. Het is daarnaast ook nog eens een stuk goedkoper ook.
blog comments powered by Disqus

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results