The Exchange Student

Dimitris Manos is voor veel mensen in de adventurewereld een bekend gezicht. Met "The Inventory" maakte hij jarenlang een populair (en gratis) online magazine over adventures. Daarna begon hij met enkele andere enthousiastelingen de website Adventure-EU.

Via deze verschillende media wilde hij zijn ideeŽn over adventures naar buiten brengen. Maar toen bedacht hij zich dat hij dit het beste kon doen door zelf een adventure te maken. Hij verzamelde een groep mensen om zich heen, stichtte "Pan Metron Ariston" en zo begon het avontuur van The Exchange Student (TES).

TES is losjes gebaseerd op het leven van Dimitris. Hijzelf, Griek van geboorte, vertrok naar Zweden om daar te studeren. In TES speel je als Emilio Carboni, een Italiaanse casanova die een interessant verhaal hoort van zijn vriend. Deze vriend heeft namelijk een tijd gestudeerd in Zweden en heeft daar een geweldige tijd gehad. Volgens hem zijn de Zweedse vrouwen top en was het leven daar een grote vakantie. Emilio ziet dat ook wel zitten en besluit ook naar Zweden te gaan. Maar natuurlijk moet hij eerst zijn ouders overtuigen.

Het spel maakt gebruik van een simpel point and click systeem. Volgens de makers zal het spel veel humor, leuke, niet al te moeilijke puzzels en een vlot verhaal bevatten. De trend bij onafhankelijke ontwikkelaars is tegenwoordig het uitbrengen van episodische adventures en Pan Metron Ariston is hierop geen uitzondering. De bedoeling is dan ook om het spel in meerdere episodes uit te brengen. De planning staat nu op 4 episodes, maar als het een succes wordt, zijn meer episodes niet uit te sluiten. 

Ten tijde van deze preview is juist het eerste deel (Episode 1: First Day in Sweden) uitgekomen. Deze zorgt volgens de site voor zo'n 2 tot 4 uur spelplezier en kost 10 euro. Volgende episodes zullen wat langer duren (zo'n 5 tot 6 uur).

Het spel heeft ingesproken stemmen van een aantal gewaardeerde stemacteurs. Verder werkt aan TES ook Bill (William) Eaken mee. Hij maakte de achtergronden van TES. Billl Eaken heeft ook meegewerkt aan klassiekers als The Dig en Indiana Jones and the Fate of Atlantis.

Voor meer informatie over The Exchange Student kun je terecht op de officiŽle website. Daar kun je ook een demo van episode 1 downloaden en de hele versie van episode 1 kopen. Net zoalsbijvoorbeeld Bone gaat dit als volgt: Je downloadt heel episode 1 (~66 MB). Daarmee kun je alleen nog de demo spelen. Als je dan besluit dat je het spel wilt kopen, doe je dat door geld over te maken naar het TES team. Op die manier kun je het hele spel unlocken. Je hoeft dus maar een keer iets te downloaden...

Hieronder zie je de meningen van ons over de demo van episode 1. Toen we deze schreven was episode 1 nog niet uit en konden we die dus ook nog niet beoordelen. Alleen de demo hebben wij kunnen spelen. Wat wij daarvan vonden is hier dus te lezen:

> Sneaker

The Exchange Student ziet er visueel goed uit. Ik vind de achtergronden erg apart met om ieder object een dikke lijn heen. De personages zien er ook leuk uit, maar de animatie is niet erg goed. Vooral de loopanimaties zijn verschikkelijk, de rest kan er mee door.

De besturing is wel ontzettend makkelijk en went erg snel. Als je op een object kan klikken verandert de muisaanwijzer en kan je uit drie acties kiezen. Probeer alleen niet naar de keukendeur te kijken want dan valt een gedeelte van het menu buiten beeld. Maar de besturing werkt echt erg prettig.

De stemmen vind ik niet echt bij de karakters passen. Vooral niet bij de hoofdpersoon. Misschien dat je daar, net als met de stem van Al Emmo, aan moet wennen en dan is een demo natuurlijk te kort. De muziek is op zich goed, maar overstemt (vooral tijdens het gesprek met je vader) de voice-overs. Ook vreemd als je het raam in je kamer open doet, hoor je buitengeluiden. Sluit je het raam weer, dan hoor je ze nog steeds.

Verder zijn de "puzzels" te makkelijk en mist het verhaal een essentieel onderdeel. Humor. Vond het niet grappig. Misschien dat dat komt omdat ik net Al Emmo uitgespeeld heb. Maar dit was gewoon niet echt grappig.

Al met al lijkt me dit best een aardig spel te worden. Hopelijk is de volledige versie doorspekt met moeilijkere puzzels, meer humor en betere animatie. Hopelijk duurt het ook langer, want het eerste hoofdstuk uit de demo is binnen 15 minuten uitgespeeld. Dus als die punten aangepakt worden, dan kan het zeker wat worden.

 

> Crypto
All is not good with The Exchange Student. Okť, het ziet er best goed uit en de achtergronden zijn in een leuke stijl gedaan die me wel bevalt. Maar de animaties zijn schandalig slecht. Als dit spel tien jaar geleden was uitgekomen zou het goed zijn, maar tegenwoordig verwachten we toch meer. Het is onnatuurlijk, stroef, en veel te snel.

De stemmen zijn vreselijk. De wanna-be-Italiaanse accenten zijn gewoon zielig en overdreven. Verder zijn ze ook vrij saai, niet echt karakteristiek. De conversaties zijn ook niet grappig en de woordspelingen zijn flauw. De muziek daarentegen is wel goed, maar zoals Sneaker al zei: Het overstemt een hoop. Maar dit kan nog worden verbeterd.

De puzzels zijn tot nu toe veel te simpel. Je hoeft niet na te denken, maar gewoon doen wat er wordt gezegd. Maar ook dit kan nog veranderd worden.

Maar toch... Er zit iets aardigs aan. Er is iets aanwezig. Het kan een aardig spel worden, maar echt goed zal het nooit worden denk ik. Het is niet echt origineel (het lijkt verdacht veel op Leisure Suit Larry) en het verhaal is dan ook niet echt speciaal. Het moet dus 180 graden draaien, wil dit nog iets worden.

 

> Dave

Deze demo van de eerste episode van The Exchange Student moest ons laten zien waar de TES episodes naar toe gingen. Het was een klein stukje van het begin van episode 1. Helaas was deze demo bijzonder kort.

Natuurlijk was er genoeg dat wel te beoordelen was. Zoals de graphics. De background graphics zijn niet van hoge kwaliteit, maar wel origineel. En het past in het sfeertje van het spel, dat grappig en vlot wil zijn. Wat wel jammer is dat er naast de personages niets beweegt en alles dus een beetje statisch aandoet. En de animaties van de personages zijn helaas erg onnatuurlijk. Als Emilio loopt doet hij een soort voorwaartse moonwalk waar Michael Jackson jaloers op zou zijn.

De gameplay werkt prima, zoals je kunt verwachten van een point and click systeem. Het is gewoon makkelijk en praktisch. De puzzels zijn volgens de makers in de eerste plaats gemaakt om mensen te vermaken en niet zozeer om ze na te laten denken. Leuke puzzels in plaats van moeilijke puzzels. Als ik de puzzels bekijk uit deze demo hebben ze hier de plank wel flink misgeslagen. De puzzels zijn inderdaad niet moeilijk, maar dat maakt ze niet gelijk leuk. Integendeel, ze zijn zo makkelijk dat er geen lol aan te beleven is. Hopelijk is dit alleen in het begin van het spel het geval en worden ze later wat moeilijker.

De muziek is een van de betere punten van het spel. De muziek is erg goed gekozen. De geluidseffectjes zijn wat minder mooi, omdat veel ervan geluidjes zijn die iedereen inmiddels wel kent. De stemmen zijn wel weer leuk ingesproken. Soms overdrijven ze het Italiaanse accentje een beetje, maar over het algemeen doen ze het behoorlijk goed. Alleen degene die de teksten heeft geschreven moet oppassen dat hij, wat betreft de grapjes, niet te veel open deuren intrapt en dat hij niet te veel overdrijft met de teksten.

Dus concluderend zou ik kunnen zeggen dat het spel van wat ik ervan gezien heb geen toppertje is. En 2 tot 4 uur van dit is geen 10 euro waard. Maar als het verhaal zich op een leuke manier gaat ontpoppen en de puzzels wat beter worden, dan gaat het al een hele stap de goede richting uit. En als ze ook hun beloften waar kunnen maken en latere episodes 5 tot 6 uur kunnen laten duren, dan zou dit project nog best wel wat kunnen worden. Maar dat is dus nog even afwachten...

 

> Vanya

Het spel ziet er bijzonder uit en heeft aantrekkelijke graphics. Toen ik de demo speelde vroeg mijn man, die met iets heel anders bezig was maar toevallig op mijn scherm keek, belangstellend wat voor spel ik aan het spelen was. De hoofdpersoon is een Italiaanse gladjanus die denkt dat hij bijzonder aantrekkelijk is. Zijn houding en maniertjes stralen ook echt uit dat hij zichzelf geweldig vindt, dit is knap gedaan. Het is wel heel jammer dat de animatie van een lopend personage er dan weer erg amateuristisch uitziet. Ook over de stem van de hoofdpersoon kan ik kort zijn: afschuwelijk. Het nep-Italiaanse accent is erg irritant. De besturing van The Exchange Student is prima. Door je cursor over een object te bewegen zie je dat je er iets mee kan doen doordat de cursor gaat knipperen en er 'uithangbord'-lampjes omheen verschijnen. Als je dan klikt, komt er een menuutje met drie mogelijke interacties (kijken, pakken/gebruiken en praten) tevoorschijn. Soms valt dit menuutje gedeeltelijk buiten het scherm. De in de demo aanwezige puzzels waren erg simpel. Ook vond ik de humor niet grappig. Misschien is dit in de volledige versie beter. Ik vond de demo eerlijk gezegd niet goed genoeg om tien euro voor de volledige versie neer te leggen.

 

> Junaid

Het idee is desondanks dat het een Larry rip-off is, wel leuk bedacht maar over het algemeen is het allemaal slecht uitgewerkt. De interface en gameplay vallen op zich nog wel mee, maar dat is dan ook een van de weinige pluspunten. De achtergronden zien er wel okť uit maar de personages zijn om te janken. Vooral als iemand zit lijkt het net alsof de armen drie keer zo lang zijn als de benen, heel vreemd. De animaties zijn nog erger. De personages lopen verschrikkelijk, ik denk dat Dave het als beste weet te omschrijven. De hoofdpersoon blijkt ook ingesproken te zijn door een prof, maar het zou me niks verbazen als ze gezegd hadden dat ze een willekeurig iemand van de straat hadden geplukt om het te doen want het klinkt echt te erg voor woorden. Het neppe Italiaanse accent irriteert al vrij snel en in combinatie met de voorgaande punten blijft het niet leuk om naar te luisteren. Een groot deel wat ook ontbreekt is de humor. Het spel oogt wel kleurijk en vrolijk maar zonder humor en slimme dialogen kom je dan alsnog niet ver.

Kortom; maken slechte animaties, irritante voice-overs en niet-grappige "humor" je niks uit en wil je alleen maar een hele simpele adventure game? Dan is dit jouw game.

 

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results