Bone

Onze vorige preview over A Vampyre Story vertelde al wat over verschillende bedrijven die opgericht waren door ex-LucasArts werknemers. LucasArts is de laatste jaren namelijk allang niet meer gericht op de adventure markt, een genre waar ze in eerdere tijden zoveel geweldige spellen voor maakten. Enkele werknemers die voor deze spellen verantwoordelijk waren zijn daarom dan ook vertrokken bij LucasArts om zelf aan de slag te gaan met Adventures.

Naast het Autumn Moon Entertainment van Bill Tiller (Graphics van The Curse of Monkey Island) is een deel van het team dat achter Grim Fandango en het geannuleerde Sam en Max 2 zat ook een eigen bedrijfje gestart dat zich bezig wil gaan houden met adventures. Dit bedrijf heet TellTale Games. Hun allereerste spel was een kaartspelletje, Texas Hold' em genaamd. Hiermee wilden ze laten zien waartoe ze in staat zijn qua graphics en karakterontwikkeling, maar ook om de engine te testen waarmee ook hun eerste adventure zal worden gemaakt.Deze adventure zal Bone gaan heten, gebaseerd op de gelijknamige strip van Jeff Smith. Bone is een stripserie die 9 boeken bevat. Het is in vele versies uitgekomen, waarvan de recentste een verzamelalbum is waarin de hele serie in een boek van 1350 pagina's is gebonden. TellTale is nog niet helemaal zeker hoe het de strips in de spellen wil verwerken. Wellicht komen er 9 spellen, die elk een boek beslaan of misschien zo'n 4 spellen die elk iets meer dan 2 boeken beslaan. In ieder geval hebben ze een heel opvallende opvatting hierover. Ze maken namelijk liever meerdere korte spellen die niet erg lang na elkaar uitkomen dan een groot spel waarin de hele strip gepropt is. Ook de manier waarop ze hun spellen willen gaan verkopen is niet zoals we dat gewend zijn. Zij willen de spellen allemaal via hun site verkopen door de kopers het spel te laten downloaden!

Dit gaat dan als volgt: Een eventuele koper downloadt een demo van de site. Wanneer hij of zij het inderdaad een leuk spel lijkt, dan maakt deze persoon geld over naar TellTale. TellTale zendt dan een activatiecode waarmee je de rest van het spel kunt activeren. Dus je hoeft geen twee keer te downloaden (eerst de demo, en dan het spel). En men probeert de grootte van deze downloads rond de 50 MB te houden, dus dat is ook voor de mensen met een minder snelle verbinding te doen. De strip wordt dus zoals gezegd opgedeeld in kleinere stukken. Volgens TellTale zal elk spel ongeveer zo'n 6 uur speelplezier opleveren. En de bedoeling is dat ongeveer elke vier maanden een nieuw Bone spel zal worden uitgebracht.

Hieronder is een samenvatting te lezen van de strip Bone. Het eerste boek heet Out From Boneville en bestaat uit zes hoofdstukken. De meeste previews hebben het over "Out From Boneville" als eerste spel, maar als er echt vier delen komen is het waarschijnlijker dat ook (een aantal hoofdstukken van) het tweede boek in het eerste spel verwerkt zullen zijn. Dat is ook verhaaltechnisch logischer, daarom wordt dat boek ook wat uitgebreider beschreven. Soms wordt er een scène wat meer detail beschreven als deze in de Trailer zit die TellTale Games heeft uitgebracht.

Boek 1: Out From Boneville
De neefjes Fone Bone, Smiley Bone en Phoncible (Phoney) Bone lopen in een woestijn nadat ze het dorp uitgejaagd zijn door toedoen van Phoney Bone. Hij is altijd op zoek naar manieren om geld te verdienen, bijvoorbeeld door het afsluiten van oneerlijke weddenschappen en andere oplichterspraktijken. Dit keer is hij dus te ver gegaan en de overige dorpsbewoners hebben de neefjes het dorp uitgejaagd. Ze verdwalen maar Smiley vindt een kaart. Op het moment dat ze die willen bestuderen komt er een gigantische zwerm sprinkhanen. De drie vluchten en raken gescheiden. Fone Bone komt na een lange tocht door een kloof en een klauterpartij over rotsen in een vallei. Onderweg wordt hij diverse malen gadegeslagen door twee griezelige gedaantes, maar die worden weggejaagd door een Grote Rode Draak. Fone zelf merkt er niets van. In de vallei aangekomen maakt hij kennis met Ted het insect (een soort wandelend blad); hij had Ted bijna geplet. Ted noch zijn grote broer heeft ooit van Boneville gehoord en raden Fone aan om eens met Thorn te gaan praten.

Links stripversie van Ted en zijn grote broer tegenover Fone Bone en rechts de spelversie van deze grote broer tegenover Phoney Bone.

De griezelige gedaantes, Rat Creatures, zitten achter hem aan maar zijn te dom om hem te vangen. De winter valt echter in en Fone moet een onderdak zoeken in het bos. Als Fone hout aan het sprokkelen is, wordt hij aangesproken door Miz Possum en haar kindjes. Zij vraagt hem even op de kids te passen maar tijdens een spelletje maakt hij ze aan het schrikken. De diertjes vluchten het huis uit, recht in de armen van de Rat Creatures. Hieronder zijn de Rat Creatures zoals ze in de strip eruitzien en de omzetting naar 3D voor het spel. Fone weet ze los te rukken en kan hij zelf ook ontsnappen. Ze achtervolgen hem naar een waterval waar hij op een twijgje kan springen.

De Rat Creatures springen er ook op en het twijgje breekt af. Hij noemt ze Stupid, Stupid Rat Creatures. Fone zwemt weg maar de Rat Creatures achtervolgen hem nog steeds. Gelukkig komt de Grote Rode Draak weer opdagen om de Rat Creatures weg te jagen. Daarbij komt Fone onder het roet te zitten. Als hij dat af wil spoelen in een meertje ziet hij daar een prachtige jonge vrouw pootjebaden. Ze stelt zich voor als Thorn en neemt hem mee naar de boerderij waar zij woont met haar grootmoeder Ben. Grootmoeder is niet thuis, ze is naar het nabijgelegen dorpje Barrelhaven met de koeien. Daar wordt namelijk ieder jaar de grote koeienrace gehouden en grootmoeder Ben wint die race ieder jaar. Fone laat Thorn wat spulletjes uit zijn knapzak zien, waaronder de kaart die Smiley Bone in de woestijn gevonden had. Op de een of andere manier komt de kaart haar bekend voor, hij doet haar denken aan iets waar ze vaak over droomt.

Phoney Bone loopt ondertussen in het bos en komt na tussenkomst van Ted het insect grootmoeder Ben tegen, die met haar koeien van Barrelhaven onderweg is naar haar boerderij. Phoney en Fone worden op de boerderij aan het werk gezet om kost en inwoning te verdienen, maar Phoney heeft hier helemaal geen zin in en veroorzaakt steeds problemen. Hij besluit naar Barrelhaven te gaan om Smiley te zoeken. De Rat Creatures worden benaderd door hun leider, Kingdok, en krijgen de opdracht de Bones te vermoorden en de boerderij van grootmoeder Ben te vernietigen. Ze krijgen de hulp van een hoop andere Rat Creatures. Grootmoeder Ben is echter niet van plan dat zomaar te laten gebeuren en een groot gevecht volgt. Fone en Thorn vluchten het bos in en worden opnieuw door de Grote Rode Draak gered. Ondertussen komt Phoney aan in Barrelhaven, alwaar Smiley inderdaad blijkt te wonen. Hij werkt als barman in het cafe. Phoney zou Phoney niet zijn, als hij geen plan zou hebben om geld te verdienen. Hij wil een valse koe laten meedoen aan de koeienrace en iedereen overhalen om op die mysterieuze koe te wedden, om het inleggeld van de weddenschappen te kunnen innen als er toch een koe van grootmoeder Ben wint. Door het gevecht met de Rat Creatures is de boerderij van grootmoeder Ben ernstig beschadigd geraakt; grootmoeder, Thorn en Fone besluiten tijdelijk in Barrelhaven te gaan wonen. De koeienrace staat tenslotte voor de deur.

Links; Phoney Bone met de Possum Kids. Rechts; de Bones worden gescheiden door sprinkhanen.

Boek 2: The Great Cowrace
Er is een braderie in het dorp en Fone wil graag met Thorn tussen de kraampjes slenteren. Thorn is echter onder de indruk van enkele andere jonge mannen en Fone's hart breekt. Om indruk op haar te maken gaat hij honing halen in het bos. De bijen zijn echter iets groter dan hij had verwacht. Phoney en Smiley overtuigen alle dorpsgenoten ervan niet op grootmoeder Bens koeien te wedden, omdat volgens hen de mysterieuze koe zal winnen. Niemand weet dat de mysterieuze koe gewoon Smiley in een koeienpak zal zijn. Natuurlijk wint hij niet, en dan zal al het geld van de weddenschap naar Phoney gaan. Thorn heeft rare dromen over haarzelf als klein meisje in een grot met draken. Op het allerlaatste moment zet de eigenaar van het cafe al zijn bezittingen in op de koe van grootmoeder Ben, waardoor de plannen van Phoney in duigen vallen. De koeienrace valt samen met een massale aanval van de Rat Creatures, in de chaos die ontstaat is het toch grootmoeder Ben die wint. Phoney en Smiley moeten heel lang werken in de bar om de cafebaas terug te kunnen betalen. Maar eerst moeten ze helpen grootmoeder Bens boerderij te repareren.

In de overige boeken bereiden de Rat Creatures een gigantische aanval voor onder leiding van de Hooded One. Alles draait om de Lord of the Locusts, een boze geest die eeuwen geleden bezit heeft genomen van een gigantische draak, Mim. De andere draken hebben haar toen in steen veranderd om te voorkomen dat de Lord of Locusts meer schade aan kon richten. The Hooded One wil de Lord of Locusts weer tot leven wekken, en daarvoor is ofwel Thorn, ofwel een van de Bones nodig. Thorn en grootmoeder Ben proberen er dus alles aan te doen The Hooded One tegen te houden. Een lange en gevaarlijke tocht volgt en er vallen veel slachtoffers. De Bones vinden een Rat Creature pupje, Bartleby, dat erg zachtaardig blijkt te zijn en hen diverse malen helpt ontsnappen aan een horde Rat Creatures. Ook in de uiteindelijke confrontatie spelen de Bones een grote rol.

Je zult in het eerste deel als Phoney Bone, Fone Bone en Ted the Bug kunnen spelen. Je bestuurt deze drie personages via een makkelijke Point and Click interface. De cursor zal aangeven wat je kunt doen met je omgeving. Voetjes zullen "lopen naar" betekenen, en als de cursor verandert in twee ogen, dan kun je naar het object waar je je cursor op houdt kijken. Het spel zal helemaal in 3D worden gemaakt. Hierboven zie je een voorbeeldje van het dialoog systeem van Bone. Er is verder niks over vrijgegeven, maar als je deze screenshot bekijkt lijkt het of het mogelijk is om een gesprekspartner te kiezen waar je tegen wilt praten. Het ziet er allemaal erg veelbelovend uit en we zullen zien of TellTale alle hoge verwachtingen waar kan maken als het spel in september dit jaar uitkomt.

Wij gaan dit spel in ieder geval zeker in gaten houden en het laatste nieuws krijgen jullie natuurlijk te horen hier op Adventure-Island.

Wat leuke feitjes op een rijtje:

  • De muziek wordt gedaan door Bay Area Sound, opgericht door Clint Bajakian, eveneens een ex-LucasArts werknemer die onder andere werkte aan de muziek van Monkey Island, Full Throttle en Sam and Max.
  • Op de TellTale Games website kun je verschillende kaarten van de hoofdpersonages verzamelen door te ruilen met andere mensen die naar dit spel uitkijken.
  • Op AdventureGamers is een video verschenen waarin men laat zien hoe de personages in 3D gemaakt zijn.
  • Er is al een Trailer verschenen van het eerste Bone spel. Bekijk hem op de TellTale Website!

Enkele Links:

 

 

Ga je op vakantie dit jaar?
Ja
Nee
View Results